عطا تقوی اصل در رابطه با دستاوردهای گفت و گو میان طرفین ایرانی و آمریکایی در عمان گفت: مهمترین اتفاق اولین جلسه گفت و گو ها، توافق برای دور بعدی مذاکره است. زیرا نشان می دهد طرفین در بخش ابتدایی گفت و گو ها به نقاط مشترکی رسیده اند و تمایل به ادامه این روند وجود دارد. مهمترین پیام دیدار طرفین در عمان، توافق برای ادامه مذاکرات است.
وی در این رابطه افزود: گفت و گوهایی که در جریان است با تمام مذاکرات ایران و آمریکا از ابتدای انقلاب تا کنون متفاوت است. در این دوره روابط ایران با کشور های منطقه در سطحی متفاوت و مطلوب قرار دارد و امکان کارشکنی، حداقل به صورت علنی وجود ندارد.
تقوی اصل با برجسته کردن تمایز این گفت و گو ها با مذاکرات پیشین گفت: پس از انقلاب هیچ گاه شاهد چنین انسجامی پشت مذاکره نبوده ایم. سیستم این بار جانب مذاکرات و مذاکره کننده ایستاده و تمام نیروهای تاثیر گذاری که با رفتار و گفتار خود در جریان مذاکرات خلل ایجاد می کنند کنترل شده اند. هماهنگی بالایی دیده می شود که تا امروز سابقه نداشته است.
وی اضافه کرد: موضوع مهم این است که ایران به تنهایی با آمریکا مذاکره می کند در دوره های قبلی از جمله در گفت و گو های برجام کشور های مختلفی در مذاکرات درگیر بودند. هر کدام از آن دولت ها در رابطه با ایران، تحریم ها یا روابط ایران و آمریکا منافعی داشتند و گاهی ذی نفعان تحریم مذاکرات را دچار اختلال می کردند. اما ایران در مذاکرات مسقط به تنهایی با تاثیر گذار ترین کشور جهان مذاکره کرد.
این کارشناس روابط بین الملل یادآور شد: ایران بعد از چهار دهه انقلاب متوجه شد که اقتصاد و دیپلماسی بدون آمریکا نمی چرخد. ما این تجربه را بار ها آزمودیم ولی با تهدیدات روبرو شدیم. امروز این ادراک در ایران وجود دارد که روابط با کشور های جهان بدون ارتباط با آمریکا جوابگوی نیاز های کشور نیست.
وی متذکر شد: با توجه به شخصیتی که از ترامپ سراغ داریم و با در نظر گرفتن کارشکنی احتمالی اسرائیل و روسیه یا تحرکات مخالفان داخلی و خارجی توافق ایران و آمریکا، نام خیلی دور خیلی نزدیک برای این موافقت نامه مناسب ترین توصیف است. باید امیدوار باشیم اما این امید نباید اغراق گونه باشد. از سویی کمی نگران بودن هم طبیعی است. پیش بینی نتایج گفت و گو ها سخت است و ما تنها می توانیم خوش بین باشیم. این استاد علوم سیاسی در رابطه با تفاوت شیوه مذاکره مستقیم و غیر مستقیم گفت: از نظر سیاسی مستقیم یا غیر مستقیم بودن گفت و گو ها تفاوتی ندارد. به دلیل تابوی گفت و گو با آمریکا به ویژه تابوی مذاکره با تیم ترامپ، اصرار بر شیوه مذاکره غیر مستقیم بیشتر مصرف داخلی دارد. بخشی از افرادی که در داخل مخالف مذاکره هستند، باید به طریقی راضی می شدند.
وی افزود: در آینده نزدیک مذاکره از روش غیر مستقیم به شیوه گفت و گو های رو در رو تغییر خواهد کرد و توجیهاتی برای مخالفان داخلی ارائه خواهد شد. مهم این است که ایران به نامه ترامپ پاسخ داد و پذیرفت مذاکره کند.
عطا تقوی اصل در پایان گفت و گو اظهار داشت: من مخالفین مذاکرات در داخل کشور را خلع سلاح شده می بینم. به نظر می رسد به گروه های مخالف و نیروهای ذی نفوذ تذکر داده شده و تصمیم نظام به آن ها منتقل شده و هماهنگی هایی وجود دارد. آنچه مشخص است انسجام در داخل است که نوید بخش به نتیجه رسیدن مذاکرات است.