رسانه انگلیسی نوشته انتظار میرود ایران با پیشنهاد آمریکا در جریان گفتوگوهای غیرمستقیم طرفین مبنی بر انتقال ذخایر اورانیوم با خلوص بالای ایران به یک کشور طرف سوم مخالفت کند.به گزارش ایسنا، رسانه انگلیسی در آستانه دور دوم مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن مدعی شده است که انتظار میرود که ایران با پیشنهاد آمریکا برای انتقال ذخایر اورانیوم با درجه خلوص بالای خود به یک کشور طرف سوم، مانند روسیه مخالفت کند.
روزنامه گاردین در گزارشی در این باره نوشت: این مسئله یکی از موانع اصلی در مسیر دستیابی به یک توافق در آینده است که در گفتوگوهای اولیه که به طور غیرمستقیم میان «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران و «استیو ویتکاف» فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا در امور غرب آسیا مطرح شد.در ادامه این مطلب آمده است: استدلال ایران این است که این ذخایر که طی چهار سال گذشته انباشته شده، باید تحت نظارت دقیق آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران باقی بماند.
تهران این موضوع را نوعی اقدام احتیاطی یا نوعی تضمین در صورت خروج دوباره دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا از هرگونه توافق با ایران در این زمینه، مانند خروج یکجانبه آن از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ میداند. توافق هستهای در سال ۲۰۱۵ و در دولت «باراک اوباما» میان ایران، آمریکا، فرانسه، انگلیس، آلمان، روسیه و چین انجام شد. ایران ذیل این توافق، در ازای لغو تمامی تحریمهای آن، برنامه هستهای خود را محدود کرد.
اولین دور از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا شنبه گذشته بهطور غیرمستقیم در مسقط با حضور نمایندگانی از ایران و آمریکا و همچنین وزیر امورخارجه عمان بهعنوان میانجی این گفتوگوها برگزار شد.وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران پس از پایان این دور از گفتوگوها در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: دور اول مذاکرات غیرمستقیم، سازنده و امیدوارکننده بود.
گفتوگوها در فضای احترام متقابل انجام شد. من دیدگاههای ایران را قاطعانه و در عین حال با نگاه رو به جلو تشریح کردم. هر ۲ طرف تصمیم گرفتند که این روند را ظرف چند روز ادامه دهند.«دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا نیز در این باره گفته با گروهی از مشاوران و افراد خود درباره ایران دیدار کرده است و خیلی سریع در اینباره تصمیمگیری میکند.او همچنین اظهار کرد که مذاکرات با ایران به خوبی پیش میرود.
تشدید جنگ تجاری چین و آمریکا
در پی تشدید تنشهای تجاری میان پکن و واشنگتن، دولت چین به خطوط هوایی این کشور دستور داده تحویل هواپیماهای بوئینگ و خرید قطعات آمریکایی را متوقف کنند؛ اقدامی که ضربهای سنگین به این غول هواپیماسازی آمریکاست.به گزارش ایسنا، چین در واکنش به تشدید تنشهای تجاری با ایالات متحده به شرکتهای هواپیمایی خود دستور داده تا دریافت هرگونه هواپیمای جدید از شرکت بوئینگ را متوقف کنند.
منابع آگاه به بلومبرگ گفتهاند که پکن همچنین از خطوط هوایی خواسته است تا خرید تجهیزات و قطعات مرتبط با هواپیما از شرکتهای آمریکایی را نیز متوقف کنند.این دستور پس از آن صادر شد که چین در واکنش به تعرفههای جدید وضعشده از سوی دولت «دونالد ترامپ»، تعرفههای تلافیجویانهای به میزان ۱۲۵ درصد بر کالاهای آمریکایی اعمال کرد؛ اقدامی که عملاً هزینه واردات هواپیماهای آمریکایی به چین را ۲ برابر میکند و تحویل هواپیماهای بوئینگ را از نظر اقتصادی غیرعملی میسازد.برخی خطوط هوایی چینی هواپیماهای بوئینگ را از طریق اجاره در اختیار دارند و اکنون با افزایش هزینهها مواجه شدهاند.
اکنون دولت چین همچنین در حال بررسی روشهایی برای حمایت از این خطوط هوایی است.پس از انتشار این گزارش، سهام شرکت بوئینگ در معاملات پیش از بازار تا ۴.۶ درصد کاهش یافت و از ابتدای سال تاکنون ۱۰ درصد افت کرده است.در حال حاضر، حدود ۱۰ فروند هواپیمای بوئینگ ۷۳۷ مکس آماده ورود به ناوگان خطوط هوایی چین هستند؛ از جمله ۲ فروند برای خطوط هوایی جنوبی چین، ۲ فروند برای ایرچاینا و ۲ فروند برای خطوط هوایی «شیامن». برخی از این هواپیماها در نزدیکی کارخانه بوئینگ در سیاتل پارک شدهاند و برخی دیگر در مرکز مونتاژ نهایی در شهر «ژوشان» در شرق چین قرار دارند.
به گزارش بلومبرگ، امکان دارد برخی از این هواپیماها که پیش از اجراییشدن تعرفههای تلافیجویانه در تاریخ ۱۲ آوریل تحویلشان قطعی شده، مورد استثنا قرار گرفته و وارد چین شوند.
چین که یکی از بزرگترین بازارهای هواپیمایی جهان محسوب میشود، تا سال ۲۰۴۵ حدود ۲۰ درصد از تقاضای جهانی برای هواپیما را به خود اختصاص خواهد داد. بوئینگ همچنان تعداد زیادی هواپیمای آماده تحویل در انبار خود دارد که در اصل برای خطوط هوایی چین ساخته شده بودند.