دكتر رضا ملكزاده، وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي آمد. راجع به حوادث شيراز گفت و اداره اطلاعات را و همچنين آقاي رسول منتجبنيا، نماينده شيراز را مقصر دانست.ظهر ضيافتى براى آقاي پترس غالي، دبيركل سازمان ملل دادم. قبل از ناهار و ضمن ناهار مذاكرات متفرقهاى داشتيم. عفت هم براى همسر او ناهار ترتيب داده بود. خانم غالى از توجه بيشتر به مادرشوهرها و عدم توجه به همسران گله داشته و از خطر اخلاقى ماهوارهها در آينده گفته بود.
نظاميان روس در تبريز
27 اپريل 1909 (هفتم اردیبهشت 1288 هجری خورشيدي) چند واحد ارتش روسيه به بهانه محافظت از جان و مال خارجيان مقيم تبريز! وارد اين شهر شدند و مداخله مستقیم در امور آذربايجان از این زمان آغاز شد و تا پیروزی انقلاب اکتبر 1917 ادامه یافت.روسيه و انگلستان طبق موافقتنامه آگوست 1907 معروف به سازش سن پترزبورگ، ايران را ميان خود به دو منطقه نفوذ تقسيم كرده بودند و بنابراين، به زعم آن دو دولت فرستادن نيرو به ايران كاري خلاف قاعده نبود!
سازش سن پترزبورگ با میانجیگری فرانسه حاصل شده بود تا آخرین مانع راه تحقق اتحاد نظامی سه دولت در برابر آلمان و یارانش برداشته شود. اتحاد نظامی انگلستان، روسیه و فرانسه زمینه را برای آغاز جنگ جهانی اول معروف به جنگ بزرگ و جنگ اروپاییان آماده ساخت که بر سر استعمار سرزمین های دوردست با هم رقابت داشتند.
آغاز نخست وزيري محمد مصدق
دكتر مصدق به عنوان نمايندهاي پرسابقه در مجلس شوراي ملي و در رأس جبهه ملي مطرح بود. او در دوره چهاردهم، درباره ملي شدن نفت، نطقهاي متعددي ايراد نمود و با تصويب پيشنهاد او، از دادن امتياز جديد نفت به شوروي، جلوگيري شد. مصدق كه رياست كميسيون نفت را به عهده داشت و وجاهت ملي او هم در اوج مبارزات ملي شدن نفت قابل توجه بود، با نزديكي به آيت اللَّه كاشاني وجهه مذهبي نيز به خود گرفت.
بنابراين پيشنهاد قبول نخست وزيري او، استقبال نمايندگان را در برداشت و او بلافاصله مأمور تشكيل كابينه گرديد. در ابتداي صدارت دكتر مصدق، وي بيشتر درگير مساله ملي شدن صنعت نفت و تبعات آن بود تا اينكه به پيروزي دولت ايران بر شركت نفت انگلستان منجر شد.
خشم رضاشاه از فرهنگستان
رضاشاه پهلوي ۲۷ اپریل ۱۹۳۸ (هفتم ارديبهشت سال۱۳۱۷) باخشم تمام فرهنگستان ايران را كه از عمر آن درست ۳ سال مي گذشت به دليل تنبلي اعضاء آن، كه هركدام مشاغل ديگر داشتند تعطيل كرد و دو هفته بعد (۲۱ ارديبهشت) فرهنگستان تازه اي به رياست وزير فرهنگ وقت و ۲۴ عضو ثابت ايجاد كرد.روزي که موسوليني به چنگ پارتيزان هاي كمونيست افتاد.
۲۷ اپريل سال ۱۹۴۵ و چند روز پيش از پايان جنگ جهاني دوم، پارتيزان هاي كمونيست ضمن بازرسي چند كاميون نظامي آلمان كه در حال حركت به شمال ايتاليا براي خروج از اين كشور بودند موسوليني رهبر سابق (دوچه) و مِترس (رفيقه) اورا كه در ميان بار كاميونها مخفي شده بودند يافتند و بيرون كشيدند. موسوليني از سال ۱۹۴۳ عملا يك زندگي مخفي در حال فرار داشت.