دوستداران جانوران و صاحبان حیوانات خانگی با این کتاب جذاب و اندیشهبرانگیز، فهم ژرفتری از این موضوع بهدست خواهند آورد که جانور بودن، و به تبع آن، انسان بودن چگونه است.
کتاب «فهم جانوران؛ فلسفه برای دوستداران سگ و گربه» به قلم لارس اسونسن و ترجمه مجتبی پردل، اثری است که شاید پرسش امروز بسیاری از ما علاقهمندان به حیوانات را به روایت مینشیند: جانداران غیر از انسان چه نگاهی به ما و هستی دارند؟ و به تبع آن، آیا انسانها و حیوانات میتوانند به گونهای همدلی دست یابند؟
جانوران جهان را چگونه ادراک میکنند؟ گربه یا سگ بودن واقعاً چه احساسی دارد؟ لارس اسونسن در «فهم جانوران» به بررسی این موضوع میپردازد که چگونه انسانها میتوانند زندگی دیگر جانوران را بفهمند. کتاب به کندوکاو در هوش، ارتباط، خودآگاهی، تنهایی و اندوه در جانوران میپردازد، اما به گونهای بنیادیتر این موضوع را بررسی میکند که انسانها و جانوران چگونه میتوانند با یکدیگر همزیستی کنند و گونهای دوستی میان خود شکل دهند. اسونسن، مثالهایی از بسیاری گونههای متفاوت بهدست میدهد، از شامپانزهها گرفته تا اختاپوسها، اما کانون اصلی توجه او گربهها و سگها هستند – جانورانی که بسیاری از ما در زندگی روزمره خود به آنها نزدیکیم. به گزارش ایبنا، اسونسن با استفاده از تحلیل فلسفی و نیز تازهترین کشفهای علمی، استدلال میکند دانشی که از رابطه صاحبان حیوانات خانگی و این جانوران دستآموز کسب میکنیم، به اندازه پژوهشهای علمی در مورد روابط انسانها و جانوران، معتبر و بصیرتبخش است. دوستداران جانوران و صاحبان حیوانات خانگی با این کتاب جذاب و اندیشهبرانگیز، فهم ژرفتری از این موضوع بهدست خواهند آورد که جانور بودن، و به تبع آن، انسان بودن چگونه است.
کتاب حاضر در درجه نخست، کتابی درباره جانوران نیست، درباره انسانهاست. کتاب درباره این موضوع است که برای ما انسانها چه امکاناتی وجود دارد که بتوانیم از طریق آنها جانوران غیرانسان را درک کنیم. کتاب، دفاعی است از دیدگاه آماتوری درباره حیوانات، و مولف استدلال میکند که رابطه یک آماتور با حیوانات، درست به همان اندازه دیدگاه علمی، معتبر و بینشآور است.
مولف در مقدمه این اثر میآورد: «اگر رویکردم در این کتاب با سنت فلسفی خاصی پیوند داشته باشد، آن سنت هرمنوتیک است. این گفته شاید برای کسانی که با سنت مزبور آشنایی دارند عجیب به نظر برسد، چرا که این سنت معمولاً حیوانات را از حوزه فهم بیرون میگذارد، با این ادعا که جانوران صرفاً چیزهایی هستند که باید تبیینشان کنیم، نه اینکه آنها را بفهمیم. از این رو، یکی از هدفهای این کتاب آن است که حیوانات را وارد هرمنوتیک، یا نظریه تفسیر کند؛ حوزهای که به طور سنتی، از آن حذف شدهاند».
در بررسی و پژوهش حیات ذهنی جانوران، شامپانزهها و کبوترها زیاده از حد معرفی شدهاند. گربهها و سگها حضور به مراتب کمتری دارند، اما نوشتههای جامعی نیز درباره آنها وجود دارد. در این کتاب، مطالب بسیاری درباره گربهها و سگها وجود دارد، زیرا اینها حیواناتی هستند که در زندگی روزمرهمان بیشتر از همه به ما نزدیکاند. این کتاب از مشاهداتی که درباره گربهها و سگهای خود مولف داشته بهره زیادی برده است. این کتاب تحلیلی فلسفی از رابطهمان با حیوانات بهدست میدهد. هدف مولف، استفاده از چشماندازهای فلسفی است که خوانندگان بتوانند آنها را در تأمل شخصی خود درباره رابطه انسان با حیوانات بگنجانند. لودویک ویتگنشتاین مینویسد: «کار بر روی فلسفه … واقعاً بیشتر کار بر روی خود آدم است. روی برداشت خود آدم. روی نحوه نگاه آدم به امور. تأمل در خویشتنی از این دست را کسی نمیتواند برای شما انجام دهد. باید خودتان انجامش دهید. امیدوارم به جای ارائه پاسخهای روشن، مهمتر از همه بتوانم به خوانندگانم کمک کنم چیزهایی را ببینند که در غیر این صورت دیده نمیشدند؛ و به افکاری بیندیشند که چه بسا نااندیشیده میماندند.» «فهم جانوران؛ فلسفه برای دوستداران سگ و گربه» در ۱۹۷ صفحه به همت فرهنگ نشر نو و با همکاری نشر آسیم به چاپ رسیده است.