لوگو
1404 سه‌شنبه 13 خرداد
  • صفحه نخست
  • سیاست
  • سخن‌گاه
  • اقتصاد
  • شهروند
  • بین الملل
  • فرهنگ و هنر
  • سلامت
  • علم و فناوری
  • ورزش
  • خواندنی‌ها
  • آرشیو روزنامه
1404/02/24 - شماره 2506
نسخه چاپی

عربستان و ایران؛ نتیجه گیری بدون شتاب

* نفت در سال 1938 در عربستان سعودی کشف شد. یعنی سال 1327 شمسی.
* عربستان همیشه بعد از امریکا دومین تولیدکنندۀ نفت جهان بود است. 
* از سال 1945 که سلطان عبدالعزیز و فرانکلین روزولت رئیس جمهور امریکا با یکدیگر ملافات کردند سعودی عرضۀ نفت برای تامین ارتش امریکا را تعهد کرد.
* در موضوع یمن بین سعودی و مصر تنش هایی بود و بعد ها نیز تنش ها با حاکمان یمن تا دوسال گذشته ادامه داشت.
* اما سعودی پس از روی کارآمدن بن سلمان علیرغم انکه اوائل سیاست های خوبی اتخاذ نکرد، ولی رفته رفته به سمت سیاست توسعه روی آورد. توسعه‌ای که ماهیت کلی آن در قالب عمران و شهرسازی و برج سازی بوده و تا کنون ادامه دارد.در تعقیب این سیاست عمرانی توسعه ای سعودی به طور ملموسی خواستار و عامل برطرف کردن تنش ها و پرداختن به سیاست داخلی عمران و آبادی و بهبود روابط با کشورها از هر دو طرف شرق و غرب بوده است.
* سیاستی که او را تا قراردادهای میلیاردی با چین و روابط اقتصادی سیاسی خوبی با آن کشور برده است.
* در راستای سیاست نرمش و عمران و آبادی و توسعه و اصلاح روابط با دنیا، هیچگاه رابطۀ همیشه محکم خود با امریکا را نیز فراموش نکرده و مثل همیشه مصمم به آنست که یک متحد بی قید و شرط امریکا بماند.
* سفر ترامپ به عربستان و سپس قطر و امارات در راستای یک تراضی و تمهید دو طرفه و با هدف تحکیم روابط سیاسی، نظامی، اقتصادی با آمریکاست. سفری که به خواست امریکا و حسن استقبال طرف سعودی به منظور پیشی گرفتن امریکا در منطقه و بخصوص در عربستان نسبت به چین انجام می‌شود که دارای اهمیت ویژه است.
* عربستان سعودی به عنوان یکی از دو رقیب منطقه ای ایران نمی تواند الگوی مورد تقلید و تأسی ایران باشد. اما خیز اقتصادی عربستان در قالب هزینه کردن دلارهای نفتی و پرداختن به توسعه و عمران و احتراز از تنش های داخلی و منطقه ای و جهانی حداقل قابل مکث و تأمل و محل مطالعه و مداقه برای سیاستمداران ایرانی است. 
* در آستانۀ انقلاب ایران که منطقه و دنیا را در اوان تکون خود هیجان زده کرده بود و علاوه بر ملت ها بسیاری از متفکران دنیا همچون میشل فوکو و رژه گاردی و غیره  را تحت تاثیر مثبت قرار داده بود، تولید ناخالص داخلی سعودی ها آن زمان معادل 111 میلیارد دلار بود. این متغیر هم اکنون بالغ بر یک ترییلیون دلار شده است. سایر متغیرهای اقتصادی آن کشور نیز طی این سال ها دستخوش تغییرات افزایشی قرار گرفته است که برای ایران عبرت آموز است.
* درامد سرانۀ 19 هزار دلاری سعودی در سال 1979 (1357 ش) نیز هم اکنون بالغ بر 30 هزار دلار در بانک های اطلاعاتی دنیا ثبت شده است. 
* به سادگی می توان به سراغ بقیۀ متغیر ها همچون سرمایه گذاری و تورم و نرخ بیکاری و  غیره هم رفت و در یک ملاحظۀ کلی به مقایسۀ این شاخص ها با کشور خودمان پرداخت و نتیجه گیری قابل تاملی کرد.  
* آن نتیجه قطعاً نباید با شتاب و عجله صورت گیرد. اما نتایج متاملانه و بدون شتاب و قرین با انصاف کدام اند:  
1. متغیرهای اقتصادی در بستر آرام داخلی، منطقه‌ای و بدون تنش با جهان رشد می کنند.
2. نمی توان معادلات تبعیض آمیز دنیای پیچیدۀ خاکستریِ متمایل به سیاهی امروز را حل کرد. اما می‌توان و گریزی نیست که باید در این معادلات بلکه نامعادلات موجود جهان زندگی کرد.درک این واقعیت مهم است.
3. سیاست ورزان ما باید در همین محیط جهانی سیاست ورزی کنند چون دنیای اقتصادی سیاسی دیگری وجود ندارد.
4. شهروندان را باید در همۀ سیاست های اقتصادی و اجتماعی و سیاسی یک عامل مهم و تاثیرگذار دانست. هیچ سیاستی بدون جلب عزم ملی پیش نمی رود.
5. اشتباه نشود. معنای این گزاره‌ها دموکراتیک جلوه دادن حکومت عربستان نیست، بلکه این کشور توانسته در بستری بالنسبه آرام ً بخشی از دلارهای نفتی خود را به رفاه مردم و توسعه زیر ساخت ها تخصیص دهد. 
6. آزادی اقتصادی، استفاده از بازار آزاد در داخل و خارج از خود ضامن عدالت نیست، اما بازار از اختلاس و رشوه و ربا و در یک کلمه فسادی که انحصارها به وجود می‌آورند بهتر است.
7. تحریم موجب انحصار، انحصار موجب فساد، فساد موجب سرمایه گذاری نازل، و سرمایه گذاری نازل موجب کاهش رشد اقتصادی و کاهش رشد اقتصادی موجب فقر و نابرابری است.
8. تحریم موجب تکنولوژی فرسوده و تکنولوژی فرسود موجب کاهش تولید و رفاه است.
9. در معادله یا نامعادلۀ جهان رشد و رفاه به وجود می آید. مذاکرۀ منطقی و توافق احتمال رشد و رفاه را می افزاید، گرچه دنیای حاضر چنان است که عدم اطمینان همزاد جدایی ناپذیر آن است.
وقتی    مردم می بینند که عربستان با تغییر رویکرد و کنار گذاشتن تنش موفق شده تولید ناخالص داخلی،درآمد سرانه و رفاه را نسبت به گذشته بهتر کند، از خود میپرسند چرا ایران که پیش از این اقتصادش قوی تر از عربستان بود حالا حجم GDP ( تولید ناخالص داخلی) عربستان نزدیک به یک تریلیون است اما حجم GDP ( تولید ناخالص داخلی) ایران حدود 400 میلیارد دلار است.
همچنین درآمد سرانه ایران 14 هزار دلار و درآمد عربستان 28 هزار دلار برآورد شده است. مشاهده این وضعیت مردم را نگران و نسبت به آینده نا امید می کند.
حضور ترامپ در کاخ سفید فرصتی پیش آورده که ایران همانطور که ترامپ روز گذشته گفت، گذشته را حاضر است فراموش کند ایران هم با ترک مخاصمه گذشته را فراموش و به آینده نگاه کند و رابطه تهران-واشنگتن عادی شود.

 

Facebook Twitter Linkedin Whatsapp Pinterest Email

دیدگاه شما

دیدگاه شما پس از بررسی منتشر خواهد شد. نظراتی که حاوی توهین یا الفاظ نامناسب باشند، حذف می‌شوند.

تیتر خبرهای این صفحه

  • هدف ترامپ از سفر به خاورمیانه گرفتن سهم درآمد‌های نفتی است
  • شناخت رفتار ترامپ برای سیاستمداران مهم و تعیین کننده است
  • معامله تریلیون دلاری/ سرمایه گذاری 1000 میلیارد دلاری عربستان در اقتصاد آمریکا
  • عربستان و ایران؛ نتیجه گیری بدون شتاب
  • ویژگی‌های وزیر اقتصاد
  • رکورد تاریخی بورس
  • عربستان و ایران؛ نتیجه گیری بدون شتاب
  • داغ شدن شایعه بازگشت ترابی به پرسپولیس
لوگو
  • درباره ما
  • تماس با ما
  • همکاری با ما
  • تعرفه آگهی
  • نمایندگی‌ها
  • شناسنامه
  • مرامنامه
  • آرشیو
  • RSS

1401© :: کلیه حقوق قانونی این سایت متعلق به روزنامه ستاره صبح بوده و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلا مانع است.