مطالعات محققان دانشگاه جنوب استرالیا نشان میدهد مصرف بیش از ۶ فنجان قهوه در روز حجم مغز را کاهش داده و احتمال بروز زوال عقل و سکته مغزی را افزایش میدهد. این مطالعه که بزرگترین پژوهش در نوع خود است، با بررسی بیش از ۱۷ هزار داوطلب ۳۷ تا ۷۳ ساله، مصرف افراطی قهوه را دشمن سلامت مغز میداند. در این مطالعه آمده است مصرف بیش از ۶ فنجان قهوه در روز، خطر ابتلا به زوال عقل را ۵۳ درصد افزایش میدهد. این مطالعه بینش مهمی را در حوزه سلامت پیش روی محققان قرار میدهد؛ چراکه قهوه محبوبترین نوشیدنی دنیاست و مصرف جهانی آن در سال بیش از ۹ میلیارد کیلوگرم است. به گزارش ایرنا از پایگاه خبری ساینس، در ادامه به چند ماده غذایی که مغز را جوان نگه میدارند، اشاره شده است:
مواد غذایی که مغز را جوان نگه میدارند
مطالعات محققان آمریکایی نشان میدهد آجیل، انواع کلم، گوجهفرنگی، ماهی و تخممرغ توانایی مغز را بهطور چشمگیری افزایش میدهند و از بروز بیماریهایی مانند آلزایمر و زوال عقل جلوگیری میکنند. درست است که بخش عمده بهره هوشی ژنتیکی است، ولی نوع تغذیه و آموزش محیطی نیز به همان اندازه اهمیت دارند.
در ادامه به مواد غذایی اشاره شده است که غذای مغز هستند و با مصرف آنها میتوان مطمئن بود که مغز در بهترین حالت خود قرار دارد.
ماهی: ماهی غذای مغز است. اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در ماهی، به رشد مغز کمک میکنند. این ماده غذایی منبع بینظیر پروتئین است و با تأمین اسیدهای آمینه موردنیاز، به مغز در برقراری ارتباط با سایر اعضای بدن کمک میکند.
تخممرغ: تخممرغ حاوی نوعی ویتامین B به نام کولین است که به بهبود حافظه کمک میکند.
آجیل: آجیل یک منبع غنی از ویتامین E و فولات است. فولات نوعی ماده معدنی است که برای توسعه مغز حیاتی است. مصرف ویتامین E کمک میکند که از بروز بیماریهایی مانند زوال عقل و آلزایمر جلوگیری شود.
انواع کلم: کلم بروکلی، برگ کلم و گلکلم، منبع خوبی از ویتامین K هستند که به بهبود عملکرد شناختی کمک میکنند. همچنین کلم حاوی مادهای به نام سولفورافان است که سبب افزایش بهره هوشی شده و از زوال عقل جلوگیری میکند.
انواع توت بهویژه بلوبری: خانواده توتها با آنتیاکسیدانهای قوی، از بروز انواع سرطان و بیماریهای قلبی جلوگیری میکنند و در تقویت حافظه مؤثرند. تحقیقات نشان میدهد افرادی که صبح ناشتا یک کاسه کوچک بلوبری مصرف میکنند، مغز فعالتر و تمرکز بهتری دارند.
مغز آفتابگردان و کدوتنبل: این دانهها منبع خوبی از ویتامین E، منیزیم و امگا ۳ هستند و علاوه بر افزایش حافظه، مغز را در حالت آرامش و تمرکز قرار میدهند.
گوجهفرنگی: آنتیاکسیدان قوی موجود در گوجهفرنگی لیکوپن نام دارد و از آسیب رادیکالهای آزاد به مغز جلوگیری میکند و نقش مهمی در جلوگیری از آلزایمر دارد.
سالاد: یک مطالعه جدید نشان میدهد مصرف روزانه سالاد مغز را ۱۱ سال جوان میکند. این مطالعه با بررسی حدود هزار فرد با میانگین سنی ۸۰ سال نشان میدهد مصرف روزانه سالاد نقش مهمی در حافظه و سلامت مغز دارد.
در ادامه این گزارش آمده است که علاوه بر تغذیه سالم، خواب کافی، عدم استعمال دخانیات، ورزش، پیادهروی، یوگا و اجتناب از استرس نیز در سلامت مغز مؤثرند.