هیئت تحریریه
تاریخ انتشار: 11 سپتامبر
تارنمای گلوبال تایمز
برگردان و کوتاهسازی علیاصغر شهدی
[email protected]
تحلیلگران میگویند عادت خطرناک واشنگتن برای جستجوی دشمن خارجی باید تغییر کند.
20 سال از برخورد دو هواپیما به برجهای دوقلوی مرکز تجارت جهانی در نیویورک در تاریخ 11 سپتامبر 2001 میگذرد؛ صحنهای پر هرجومرج با آتش و دود سنگین همراه جیغ و فریاد جمعیت که مردم را شوکه کرده بود. آنها از این واقعیت که ایالاتمتحده بهعنوان یک ابرقدرت توسط تروریستها در کشور خود موردحمله قرار گرفته است، مبهوت شده بودند. امسال مراسم بزرگداشت 11 سپتامبر متفاوت است، زیرا ایالاتمتحده بهتازگی یک جنگ 20 ساله در افغانستان را به پایان برده است و طالبان - پس از سرنگونی توسط ایالاتمتحده سه ماه پس از 11 سپتامبر در 2001 - دوباره این کشور را به تصرف خود درآوردهاند.
در چند هفته گذشته، رسانههای غربی گزارشهای مؤثری را برای سوگواری قربانیان حملات تروریستی تهیه کردند و برخی در مورد شکست سیاستهای داخلی و دیپلماتیک ایالاتمتحده در دو دهه گذشته تأمل کردند. بااینحال به نظر میرسد که انتقاد شدید و شکستهای آشکار دو دهه گذشته نخبگان سیاسی ایالاتمتحده را بیدار نکرده است. آنها از یادگیری امتناع میورزند. ناظران گفتند، آنها بهزودی در منطقه دیگری به دنبال دشمن جدیدی خواهند بود، اما شکستهای بزرگتری نیز در انتظار آنهاست.
به دنبال حقیقت
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا که به دلیل خروج شتابزده و بینظم خود از افغانستان در همه جبههها مورد انتقاد قرار گرفته، ممکن است از بیستمین سالگرد 11 سپتامبر برای جلبتوجه عمومی استفاده کند و طبق برنامه منتشر شده توسط کاخ سفید، با همسرش از مکانهای یادبود 11 سپتامبر دیدن کند. نزدیک به 1800 نفر ازجمله بازماندگان 11 سپتامبر و اعضای خانواده قربانیان، نامه مشترکی را امضا و از بایدن درخواست کردهاند در صورت عدم افشای اسناد مربوط به حملات تروریستی، در مراسم یادبود شرکت نکند.
«برت ایگلسون» فرزند یکی از قربانیان 11 سپتامبر به گلوبال تایمز گفت: «ما 20 سال است برای اطلاعاتی که در مورد این حادثه از دولت میخواهیم مبارزه میکنیم. ما مدتهاست که میجنگیم و همه خانوادهها خسته و ناامید شدهاند. این 20 سال، دیدگاه ما را نسبت به دولت آمریکا تغییر داده است. ما شاهد این بودیم که دولت ما شهروندان خود را به خاطر منافع خودخواهانه و افزایش روابط با عربستان از حق و عدالت دور کرده است.»
سرانجام پس از بازدید از محل حادثه موسوم به «نقطه صفر» در بخش جنوبی منهتن، خانم تسو، 50 ساله مقیم نیویورک به گلوبال تایمز گفت: «در 20 سال گذشته، مردم آمریکا اقدامات ضد تروریستی ایالاتمتحده در افغانستان و عراق را ندیدهاند، اما ترس و تبعیض علیه مسلمانان و افراد رنگینپوست در ایالاتمتحده افزایش یافته است. جنگ همیشه با منافع شخصی بسیاری درآمیخته و 20 سال بعد، حقیقت حملات همچنان بیپاسخ مانده است و به مردم پاسخی مبنی بر اینکه چرا مردمان جهان از ما متنفر هستند داده نشده است. برعکس دولت ما با افزایش درگیری و تولید نفرت در آمریکا و سراسر جهان بر سؤالات افزوده است».
مبارزه علیه تروریسم
«جوزف اس نای جونیور»، محقق و استاد دانشگاه هاروارد به گلوبال تایمز گفت: «مورخان آینده 11 سپتامبر 2001 را به اندازه حادثه پرل هاربر در 7 دسامبر 1941 مهم خواهند دانست. در انتخابات ریاست جمهوری سال 2000، جورج دبلیو بوش از سیاست خارجی متواضعانه حمایت کرد و نسبت به وسوسههای ملتسازی هشدار داد، اما پس از شوک 11 سپتامبر، با اعلام «جنگ جهانی علیه تروریسم» به افغانستان و عراق حمله کرد. درحالیکه حملات 11 سپتامبر چندین هزار آمریکایی را کشت، جنگهای بیپایان که ایالاتمتحده بهعنوان بخشی از جنگ جهانی علیه تروریسم آغاز کرد، تاکنون هزینههای بسیار بیشتر جانی و مالی را در بر داشته است. این همه پول و جان سرمایهگذاری شده در جنگهای پس از 11 سپتامبر تحت لوای مقابله با تروریسم نهتنها مانع از گسترش تروریسم در سطح جهان نشده، بلکه رویارویی بیشتر تمدنهای مختلف را سبب شده است.»
ایالاتمتحده بدون تغییر میماند
برای «عدنان اکفیرات» از حزب میهنپرستان ترکیه این ایالاتمتحده است که برای توجیه اشغالگری و اقدامات نظامی خود در افغانستان، عراق، لیبی و سوریه و سرپوش گذاشتن بر تجاوز امپریالیستی خود، مفهومی مبهم از «تروریسم بینالمللی» را مطرح میکند.» وی خاطرنشان کرد: «ایالاتمتحده نهتنها با تروریسم مبارزه نمیکند، بلکه از گروههای تروریستی در مناطق مختلف برای بازی تاکتیکهای ژئوپلیتیک خود استفاده میکند.»
«یاسر حبیب خان»، بنیانگذار و رئیس موسسه روابط بینالملل و تحقیقات رسانهای در پاکستان معتقد است که جنگهای یکجانبه با تروریسم که توسط آمریکا طراحیشده است، مظهر «شکست کامل» است و دیدن جنگ در زیر پرچم صلح و ثبات طعنهآمیز به نظر میرسد. این جنگی است که در آن زندگی آمریکاییها ناامنتر و آسیبپذیرتر شده است.
ازنظر برخی از کارشناسان چینی، افتضاحات ایالاتمتحده در 20 سال گذشته منجر به سیاستهای اشتباه و محاسبات نادرست شده است، زیرا نخبگان سیاسی ایالاتمتحده در حل مشکلات داخلی مانند شکافهای اجتماعی، افزایش نابرابریهای اقتصادی و سایر مسائل ناکام ماندهاند. در عوض، این کشور برای دستیابی به قدرت روی اجرای تاکتیکهای ژئوپلیتیک در سرکوب دیگر کشورها متمرکز شده است.
«لی هایدونگ»، استاد روابط بینالملل دانشگاه روابط خارجی چین به گلوبال تایمز گفت. «قدرت و اعتبار بینالمللی ایالاتمتحده در 20 سال گذشته آسیب دیده است. قرار دادن منابع عظیم برای اقدامات نظامی یا «بازسازی» سایر کشورها بحران داخلی را بدتر کرده است.»
پس از گذشت این همه سال، میتوان تصور کرد که آمریکا درس آموخته و اکنون میتواند سفری را برای حل مسائل داخلی و تغییر تمرکز سیاستهای خود آغاز کند؛ اما متأسفانه اینطور نیست و این کشور چشم به «دشمن» جدید یعنی چین دوخته است.