سرور نصیر
14 ژانویه 2022
تارنمای نشنال نیوز
برگردان علیاصغر شهدی
[email protected]
دو دانشمند 1.5 میلیون دلار کمک مالی برای حمایت از تلاشهای امارات متحده عربی برای تقویت بارورسازی ابرها و بهبود امنیت آب دریافت کردهاند. پس از جستجوی جهانی که با 81 پیشنهاد از 378 دانشمند و محقق وابسته به 159 موسسه در 37 کشور آغاز شد، برندگان چهارمین دوره کمکهای مالی برنامه تحقیقاتی امارات متحده عربی برای پیشرفت علم افزایش باران انتخاب شدند.
دکتر «بردلی بیکر» از مرکز ملی تحقیقات جوی مستقر در ایالاتمتحده و دکتر «لوکا دل موناش» از دانشگاه کالیفرنیا-سن دیگو، از این بودجه برای اجرای پروژههای تحقیقاتی سهساله خود که شامل آزمایش در امارات میشود، استفاده خواهند کرد. آنها در رویدادی که پنجشنبه گذشته در غرفه امارات در نمایشگاه اکسپو 2022 دبی برگزار شد، بهعنوان برندگان این کمکها اعلام شدند. در این مراسم دکتر «سلطان الجابر» وزیر صنعت و فناوری پیشرفته و «فارس محمد المزروعی» مشاور وزارت امور ریاست جمهوری و رئیس هیئتامنای مرکز ملی هواشناسی حضور داشتند.
بارورسازی ابرها برای چندین دهه در تلاش امارات متحده عربی برای افزایش بارندگی در آبوهوای بیابانی خشک نقش اساسی داشته است. افزایش بارندگی بهعنوان کلیدی برای حمایت از نیازهای آبی و همچنین کمک به کشاورزی تلقی میشود و به امارات اجازه میدهد تا کمتر به واردات مواد غذایی وابسته باشد و به خودکفایی برسد. هماکنون بیش از 100 ایستگاه هواشناسی در سراسر این کشور ازجمله شبکهای از رادارها، هواپیماهای طراحی شده سفارشی و کارخانهای برای تولید پرتابههای نمکی با کیفیت بالا برای بارورسازی ابرها، مستقر هستند.
استفاده از نانو مواد برای افزایش بارندگی
دکتر «روئلوف بروئینجس» که به نمایندگی از دکتر بیکر جایزه را پذیرفت، گفت که پیشنهاد تحقیقاتی آنها شامل استفاده از نانو موادهای رطوبتی برای تقویت باران است. وی افزود: «پرتابههای نمکی که امارات متحده عربی در حال حاضر از آنها برای بارورسازی انواع ابرهای سرگردان بر فراز کشور استفاده میکند، بسیار اندک است؛ لذا کاربرد مواد نانویی میتواند آب بهمراتب بیشتری را جذب کند.»
نانو مواد، ذرات نمکی با یک لایه نانو، کلرید تریتیوم هستند که آب را با سرعت بیشتری جذب میکند. ازآنجاییکه هر کریستال در جو بر روی یک ذره یا بسته بهاندازه آن شکل میگیرد، قطرات بزرگتر یا کوچکتر به شما میرسد. ما میخواهیم قطرات و ذرات بهسرعت باهم برخورد کنند، بنابراین به قطرات بزرگتری تبدیل میشوند و باران مؤثرتری ایجاد میکنند. دانشمندان دانشگاه خلیفه ابوظبی این نانو مواد را در اولین چرخه برنامه تقویت باران توسعه دادهاند.
دکتر بروئینجس گفت که مرکز او نانو مواد را با استفاده از یک هواپیما با ابزار ویژهای که قادر به شلیک آنها است، به داخل ابرها میفرستد. آنها در تابستان 2023 حدود 40 تا 50 ساعت پرواز خواهند داشت تا این روش را در امارات آزمایش کنند. این ابزار میتواند ذرات افشانه و اندازه قطرات را اندازهگیری کند و همچنین از ذرات عکس بگیرد که به محققان کمک میکند تا تکامل بارندگی در ابرها را مشاهده کنند. او گفت که اندازهگیری کریستالهای یخ در ابر نیز مهم است، زیرا میتوانند بزرگتر از قطرات آب شوند. هنگامیکه آنها ذوب میشوند، مانند باران میریزند.
پیشبینی احتمال بارش با هوش مصنوعی
پیشنهاد تحقیقاتی دکتر «موناش» شامل توسعه نمونه اولیه الگوریتم هوش مصنوعی است که احتمال بارش را پیشبینی میکند. ما از اطلاعات بهدستآمده از دادههای ماهوارهای، رادارها و پیشبینیهای عددی آبوهوا استفاده میکنیم و همه این اطلاعات را باهم ترکیب میکنیم تا به برآوردها برسیم. در پایان این سه سال، نمونه اولیه از محصولات اصلی، یک قابلیت پیشبینی بر اساس الگوریتمهایی خواهد بود که ما درحالتوسعه آن هستیم.