همزمان با گرم شدن هوا، شیوع بیماریهایی همچون وبا نیز افزایش مییابد که یکی از دلایل آن، استفاده از آبهای آلوده و ناسالم است. وبا یک بیماری واگیردار عفونی است که فقط در انسان ایجاد میشود. این بیماری شامل دو نوع کلاسیک و التور است که التور قدرت همهگیری بیشتری دارد. درواقع وبا یک بیماری اسهالی است که توسط نوعی باکتری به نام «ویبریوکلرا» ایجاد میشود و از طریق آب یا غذای آلوده منتقل میگردد. در ادامه به توصیههایی برای پیشگیری از ابتلا به وبا اشاره شده است:
1- همیشه از آبلولهکشی تصفیه شده استفاده کنید و اگر از سلامت آب اطمینان ندارید و ناچار به استفاده از آب چاه، تانکرهای غیر کلر زده، چشمهها و قناتها هستید ابتدا آب را نیم ساعت جوشانده و پس از سرد شدن مصرف کنید و یا کلرزنی کنید.
2- از یخهای قالبی و کارخانهای غیربهداشتی استفاده نکنید، زیرا در آب مصرفی، مراحل تولید و عرضه آن احتمال آلودگی به میکروب وبا و یا سایر میکروبها وجود دارد.
3- از مصرف مواد غذایی آماده، آبمیوه و آب هویج، آبزرشک، معجون، فالوده، بستنیهای غیرپاستوریزه و غیر کارخانهای، بلال، ساندویچ، سالاد و دیگر مواد خوراکی و نوشیدنیهایی که توسط فروشندگان دورهگرد عرضه میشود جدا خودداری کنید.
4- سبزیها و صیفیها را حتماً پیش از مصرف سالمسازی کنید و پس از شستوشو و ضدعفونی با محلولهای استاندارد آبکشی کرده و مصرف کنید.
5- هنگام خرید، مواد غذایی و اقلامی نظیر نان که قابل شستوشو و پختن مجدد نیستند را در کنار میوه و سبزیها شسته نشده و گوشت خام قرار ندهید.
6- تا جای ممکن از غذاهای طبخ شده در منزل استفاده کنید.
7- از قرار دادن سبزی و میوههای شسته نشده و ضدعفونی نشده در یخچال جدا خودداری کنید.
8- قبل از غذا خوردن و دست زدن به مواد غذایی، دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
9- از خود درمانی بپرهیزید و توجه داشته باشید که تجویز آنتیبیوتیک مناسب باید توسط پزشک صورت بگیرد.
10- مهمترین مشکل اساسی در بیماری وبا از دست دادن شدید مایعات و الکترولیتهای بدن است، بنابراین پیش از رساندن بیمار به پزشک، خوراندن مایعات فراوان و محلول ORS به بیمار الزامی است.