ویتامین ها در مواد غذایی که آن ها را مصرف می کنیم وجود دارند ولی برخی از آن ها را نمی توان بیش از اندازه مصرف نمود زیرا می تواند مشکل ساز باشد. در این مطلب به شما میگوییم که چه مقدار ویتامین مصرف نمایید تا از عوارض زیاده روی و یا حتی مصرف کمتر از حد نیاز ویتامینها در امان بمانید.
برخی از ویتامینها، از ویتامینهای محلول درچربی هستند. ویتامینهای محلول در چربی نباید بدون نظارت پزشکی و در مقادیر زیاد مصرف شوند. واکنش سمی ناشی از مصرف زیاد ویتامینهای محلول در چربی نسبت به ویتامینهای محلول در آب، در مصرف مقادیر پائین تری از RDA به وجود میآید.ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A، ویتامین D، ویتامین E و ویتامین K برای جذب شدن به چربی نیاز دارند بنابراین بهتر است با غذاهایی که چربی دارند، مصرف شوند.
عوارض مصرف بی رویه برخی از پرمصرفترین مکملهای ویتامین
ویتامین A
ویتامین A یک ویتامین ضروری برای بدن است که به سلامت بینایی و سیستم ایمنی بدن، کاهش سرطان ریه کمک میکند. این ویتامین به شکل گیری و حفظ سلامت پوست، دندان، بافت اسکلتی و نرم بدن کمک میکند.
یک نوع از ویتامین A (رتینول) از تولیدات حیوانی مانند ماهی و لبنیات به دست میآید اما نوع دیگری از ویتامین A به نام بتاکاروتن از گیاهان به دست میآید که هویج منبع غنی آن است . بتاکاروتن بعد از وارد شدن به بدن تبدیل به ویتامین A میشود. محصولات نارنجی و قرمز، سیب زمین، هویج خام، طالبی، فلفل قرمز، ماهی سالمون، اسفناج، مانگو، لوبیا چشم بلبلی، بروکلی و زردآلو از منابع ویتامین A هستند.
مصرف بیش از حد ویتامین A سبب میشود مقدار مازاد آن در کبد جمع شود و بدن دچار عوارض جانبی مانند حالت تهوع، اسهال، استفراغ، کاهش اشتها، خستگی، سردرد، تاری دید، درد استخوان، ریزش مو و آسیب کبد شود.
ویتامین E
ویتامین E نقش بسیار مهمی در سیستم ایمنی و سلامت قلب دارد . بهترین منبع ویتامین E روغنها و آجیلها میباشند. استفاده از دوز زیاد ویتامین( E۴۰۰ واحد بین المللی خطر سرطان پروستات را افزایش میدهد.
ویتامین K
ویتامین K نقش مهمی در سلامت استخوانها و تولید پروتئینهایی که خون برای جلوگیری از لخته شدن به آنها نیازمند است، دارد. بسیاری از افراد این ویتامین را به شکل K۱ از طریق خوراکیها دریافت میکنند و بقیه آن به شکل K۲ که روده آن را تولید میکند. گوشت و لبنیات ، کلم پیچ ، اسفناج و... از منابع ویتامین K هستند.
آهن
نبودن میزان کافی گلبول قرمز در خون سبب ابتلای فرد به بیماری کم خونی میشود. این کمبود در بین خانمها شایع است و سبب بروز علائمی مانند خستگی و احساس کسالت میشود. برخی از افراد به دلیل جلوگیری از کم خونی بدون تجویز پزشک ، اقدام به مصرف قرص آهن میکنند اما مصرف بیش از حد آهن سبب بروز اختلالاتی در بدن میشود. مازاد آهن غیرضروری در بدن انباشته میشود و میتواند به سطح سمی افزایش پیدا کند و سبب عوارضی مانند تغییر رنگ پوست، بزرگ شدن کبد، درد شکمی، ریتم نامرتب قلب و ... شود.
ویتامین C
ویتامین C از پرمصرفترین انواع ویتامینها است که کمبود آن موجب افتادن دندان، آکنه، خستگی و حتی مرگ میشود. این ویتامین را میتوان از منابع طبیعی تامین نمود اما در صورت کمبود آن در بدن بهتر است از مکملهای این ویتامین استفاده نمود. محدوده مصرف ویتامین C حدود ۲۰۰۰ میلی گرم است.مصرف زیاد این ویتامین کشنده نیست، اما مصرف بیش از حد این ویتامین سبب ابتلا به علائمی چون استفراغ، سردرد، بیخوابی، ترش کردن و اسهال میشود.
ویتامین D
ویتامین D سبب جذب کلسیم بیشترو داشتن استخوانهای محکم، تقویت ایمنی بدن و عملکرد بهترسلولها و اعصاب میشود. از منابع مهم این ویتامین خورشید است. زمان قرار گیری در معرض نور خورشید بدن ویتامین D تولید میکند و آن را در چربیها ذخیره میکند.کمبود ویتامین D یک مشکل جدی به حساب میآید.
افزایش سطوح کلسیم خون، پریشانی گوارشی، مانند استفراغ، تهوع، و معده درد، خستگی، سرگیجه، و سردرگمی، تشنگی بیش از اندازه، تکرر ادرار، کاهش اشتها، تحلیل استخوان، نارسایی کلیوی از عوارض مصرف بیش از حد ویتامین دی میباشد.
به گزارش وب گاه نمناک، ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A، ویتامین D، ویتامین E و ویتامین K برای جذب شدن به چربی نیاز دارند بنابراین بهتر است با غذاهایی که چربی دارند، مصرف شوند.