فاصله زمانی زیاد از آخرین دوزهای واکسیناسیون باعث کاهش ایمنی جمعی در سطح کشور شده است. تجمعات و سفرها، اعم از مراسم حج، سفرهای زیارتی به عتبات عالیات و افزایش سفرهای داخلی در تعطیلات بهنوبه خود در افزایش نرخ بیماری سهیم بوده و کاهش رعایت پروتکلها، یعنی استفاده محدود از ماسک و عدم رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در اماکن عمومی، به گسترش ویروس کمک کردهاند.»
بازگشت کرونا
اکنون آمار ابتلا به بیماری کرونا تا حدودی کاهشیافته است. علاوه بر آن، موارد ابتلا به ویروس آنفلوانزا نیز در میان بیماران بوده است؛ که خوشبختانه از میزان آنهم کاسته شده است.
بیشتر مبتلایان و بستریها اغلب کسانی هستند که بیماری زمینهای دارند و در برابر عوارض ویروس آسیبپذیرتر از سایرین هستند. متأسفانه باید گفت که واکسنهای موجود دیگر در برابر ویروس کووید، بهویژه موجهای اخیر بیماری، مؤثر نیستند و آن مصونیت سابق را به همراه ندارند.
بیماری مرس
نگرانی فعلی ما بیشتر در خصوص بیماری «مِرس» است که در عربستان شیوع یافته و بر اهمیت مراقبت جدی و رعایت اصول بهداشتی تأکید میکند. در همین راستا نیاز است که به حجاج اطلاعات کافی ارائه شود؛ تا از گسترش بیماری و تبدیلشدن آن به یک بحران پیشگیری شود.
حجاج مراقب باشند
بیماری نشانگان تنفسی خاورمیانه یا مِرس(MERS) یک عفونت ویروسی تنفسی است که توسط کروناویروس (MERS-CoV) ایجاد میشود. این ویروس اولین بار در سال ۲۰۱۲ در جده، عربستان سعودی، شناسایی شد.
راههای انتقال
ویروس MERS-CoV در مخاط بینی و چشم شترها یافت شده و تماس مستقیم با شترها یا مصرف محصولات خام مانند شیر یا گوشت شتر میتواند عامل انتقال بیماری باشد. درروش انتقال انسان به انسان، انتقال عمدتاً از طریق قطرات تنفسی در تماس نزدیک، بهویژه در محیطهای بیمارستانی یا خانوادگی، رخ میدهد. شیوع این بیماری در سطح جامعه کمتر است، اما در شرایط خاص مانند تجمعات بزرگ ممکن است اتفاق بیفتد.
نشانههای مرس
علائم اصلی بیماری مرس شامل تب، سرفه، تنگی نفس و گاهی مشکلات گوارشی مانند اسهال است. این بیماری شدیدتر از کووید و خونریزی دهنده است و در برخی موارد میتواند به نارسایی تنفسی، نارسایی کلیه و مرگ منجر شود؛ بهویژه در افراد مسن یا دارای بیماریهای زمینهای مانند دیابت، نارسایی کلیه یا بیماریهای ریوی.
کادر درمان درخطر
خطر بیماری مرس (MERS) برای کادر درمان بهطور قابلتوجهی بیشتر است. کادر درمان به دلیل مراقبت مستقیم از بیماران مبتلابه مرس در معرض قطرات تنفسی حامل ویروس MERS-CoV قرار دارند. همچنین انجام اقدامات پزشکی مانند لولهگذاری تنفسی یا تهویه مکانیکی، خطر انتقال ویروس به کادر درمان را افزایش میدهد.
رعایت اصول بهداشتی
هیچ درمان یا واکسن اختصاصی برای مرس وجود ندارد. شستن مرتب دستها، استفاده از ماسک و دوری از افراد دارای علائم تنفسی بهمنظور کاهش ریسک ابتلا به انواع بیماری، اعم از کووید، آنفلوانزا و مرس و «خود مراقبتی» را در اولویت قرار دهید. همچنین بنا به توصیه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، بهتر است زائران تا ۱۴ روز پس از بازگشت از سفر، در صورت بروز تب، سرفه یا تنگی نفس به پزشک مراجعه کنند.
برگرفته از خبر آنلاین