کشف مومیاییهای هزار ساله
باستانشناسان دهها مومیایی را از در یک محوطه تاریخی واقع در «پرو» کشف کردند. باستانشناسان با کاوش در «پرو» گور دستکم ۷۳ نفر را کشف کردهاند که حدود یکهزار سال پیش، یعنی چند صد سال قبل از به قدرت رسیدن «اینکا»ها در بخشهای غربی آمریکای جنوبی، دفن شدهاند. کاوشگران این گورها را درحالی پیدا کردند که هر یک از اجساد در پارچههایی قرار داشتند که برخی رنگی و به همراه طناب بودند. به گفته «کریستوف ماکوفسکی»، رئیس تحقیقات باستانشناسی این محوطه تاریخی، برخی از اجساد این زنان و مردان درحالی دفن شده بودند که نقابهایی از جنس سرامیک و چوب روی جمجمه آنها قرار داشت. این گورها در محوطه باستانشناسی «پاچاکاماک» (Pachacámac) واقع در نزدیکی «لیما» کشف شدند. این محوطه باستانشناسی به تمدن «واری» تعلق دارد. این افراد در نزدیکی «معبد رنگی» تمدن «واری» دفن شدند و قدمت آنها به فاصله ۸۰۰ تا ۱۱۰۰ بازمیگردد. «واری»ها برای مومیاییهای سالم و آثار هنری پرنقش و نگار از جمله سرامیک و پارچه پرجزئیات شهرت دارند. علاوهبر این، باستانشناسان دو شیء چوبی را در نزدیکی گورستان در بقایای سکونتگاه مجاور پیدا کردند. این دو شیء در انباری از صدفهای خاردار که از اکوادور کنونی به امپراتوری واری وارد شده بودند، کشف شدند.روی این تکه چوبها حکاکیهای وجود دارد که نشان میدهد مردم «پاچاکاماک» با مردم قلمرو «تیاهواناکو» (Tiwanaku) که اکنون بخشی از «پرو»، «بولیوی» و «شیلی» است تا حدی ارتباط داشتند.به گزارش ایسنا، کاوش در «پاچاکاماک» و بررسی آثار کشفشده همچنان ادامه دارد.
راه یابی مستند «تنها» به جشنواره گوانجو
مستند ایرانی «تنها» به کارگردانی جعفر نجفی در بخش رقابتی بیستمین جشنواره بین المللی فیلم های مستند «گوانجو» چین به نمایش در می آید. این رویداد سینمایی از ۴ الی ۷ دسامبر (۱۳ الی ۱۶ آذر ۱۴۰۲) در شهر گوانجوی کشور چین برگزار میشود. جشنواره فیلم مستند گوانجو، یکی از معتبرترین جشنواره های فیلم مستند در آسیا به شمار میرود و همه ساله تهیهکنندگان و پخشکنندگان مستند را گردهم میآورد. مستند «تنها» تاکنون در جشنوارههای معتبر دیگری چون هفتاد و نهمین جشنواره فیلم ونیز، مونیخ آلمان ، المپیا یونان ، بلک نایتط سوییس و سیبریا داک روسیه به نمایش درآمده است. جعفر نجفی تا کنون با فیلم های «آشو» و «چهره پرداز» موفق به کسب بیش از ده جایزه مهم بین المللی، چون«ایدفا» هلند ، «لایپزیگ» آلمان، «یاماگاتا» ژاپن ، «فرایبورگ» سوئیس و جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران «سینما حقیقت» شده است.
مستندی درباره سید احمد خمینی
مستند «احمد» ساخته مصطفی رزاق کریمی متقاضی حضور در هفدهمین جشنواره بین المللی فیلم مستند ایران «سینماحقیقت» است. «احمد» درباره سید احمد خمینی فرزند امام خمینی است. پوستر این مستند را مازیار علییاری طراحی کرده است. غلامعلی اصغریان تهیه کننده و محمدرضا سکوت فیلمبردار این مستند هستند. عوامل این فیلم عبارتند از تدوینگر: امیر اصانلو، طراحی و ترکیب صدا: بهروز شهامت، آهنگساز: ماهور آشور، با مشارکت سرود راستین وحدت.
انتخاب «قاتلان ماه کامل» به عنوان بهترین فیلم
منتقدان فیلم نیویورک بهترین فیلمها و بازیهای سال ۲۰۲۳ را معرفی کردند. حلقه منتقدان فیلم نیویورک فیلم حماسی وسترن «قاتلان ماه کامل» را به عنوان بهترین فیلم و لیلی گلادستون بازیگر آن را به عنوان بهترین بازیگر زن انتخاب کردند تا نشان دهند شانس اسکار برای فیلم «قاتلان ماه کامل» به کارگردانی مارتین اسکورسیزی میتواند چقدر بالا باشد. برنده بهترین فیلم این جایزه معمولاً شانس زیادی برای انتخاب شدن به عنوان بهترین فیلم اسکار دارد و از سال ۲۰۰۹ تاکنون، تنها «کارول» (۲۰۱۵) و «اولین گاو» (۲۰۲۰) نتوانستند نامزدی بهترین فیلم اسکار را کسب کنند. از سال ۱۹۳۵ تاکنون این جوایز و آکادمی ۴۳ درصد از مواقع با هم مطابقت داشتهاند. به گزارش مهر از ورایتی، اسکورسیزی پیشتر برای «رفقای خوب» (۱۹۹۰) و «ایرلندی» (۲۰۱۹) هم این جایزه را برده بود. فقط ویلیام وایلر و فرد زینمان پیش از اسکورسیزی ۳ جایزه بهترین فیلم را از این حلقه منتقدان کسب کرده بودند.