گروه اقتصادی: ابراهیم رئیسی در مناظرات انتخاباتی سال 1400 وعده داد که یک برنامه 7000 صفحهای اقتصادی دارد که بر اساس آن تورم را کاهش و رشد اقتصادی را به 8 درصد خواهد رساند. اما شواهد و قرائن از تداوم تورم و رکود در بازار خبر میدهند. در ادامه نظر 3 کارشناس اقتصادی را در این باره می خوانید:
چاپ 500 هزار میلیارد تومان پول
عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی با انتشار تصویری نوشت: «بعد از گذشت ۲۶ ماه از تلاش دولت سیزدهم و چاپ ۵۰۰ همت پول، رشد ۱۴۶ درصد قیمت خوراکیها، افزایش ۱۴۵ درصد قیمت مسکن و افت سرانه مصرف اقلام اساسی مردم نظیر گوشت و مرغ، آیا ادعای صادق الوعد بودن مقبولیت دارد؟ دولت صادقانه به مردم بگوید آیا هنوز بر نظر قبلی خود باقی هست که عامل اصلی مشکلات، بیشتر بیکفایتی مدیریتی است تا تحریمها؟»
علائم از رکود اقتصادی خبر میدهند نه رشد آن
جمشید عدالتیان، عضو اتاق بازرگانی ایران و کارشناس اقتصادی در گفتوگو با ایلنا درباره ادعای دولت در لایحه بودجه 1403 نسبت به تحقق نرخ رشد 7 درصدی گفت: تحقق رشد 7 درصدی اقتصاد به میزان سرمایهگذاری بستگی دارد. سرمایهگذاری تنها از سوی دولت انجام نمیشود، سرمایهگذاری از سه بخش تشکیل میشود شامل بودجه عمرانی، خصوصی و سرمایهگذار خارجی است. مهمترین فاکتوری که میتواند در نرخ رشد اقتصاد اثر داشته باشد، سرمایهگذاری است. فضای اقتصاد برای سرمایهگذاری تاکنون مناسب نبوده، باید دید آیا دولت اقداماتی برای افزایش سرمایهگذاری انجام خواهد داد که وعده رشد 7 درصدی را میدهد یا خیر؟
این کارشناس اقتصادی گفت: هدف تحریمها این است که نرخ رشد اقتصاد روند کاهشی داشته باشد. آیا دولت میتواند نفت و گاز بیشتری صادر کند؟ سرمایهگذاری در بخشهای عمرانی را افزایش دهد؟ یا اینکه مشوقهای ویژهای برای بخش خصوصی در نظر گرفتهاند؟ بر اساس تجربه اقتصاد تاکنون نرخ رشد 8 درصدی پیشبینیشده در برنامه هفتم را نداشته تنها یکبار در دولت احمدینژاد زمانی که قیمت هر بشکه نفت به 100 دلار رسید به نرخ رشد نزدیک به 8 درصد دست پیدا کرد.
وی افزود: رشد اقتصادی مطالبه همه مردم از دولت است چراکه اگر نرخ رشد اقتصادی به بیش از 8 درصد برسد، درآمد ملی کشور در 9 سال به دو برابر افزایش پیدا میکند یعنی این رشد نرخ اقتصادی مانند اقتصاد چین تداوم داشته باشد در دو دوره 9 ساله درآمد ملی ایران میتواند به بیش از هزار میلیارد دلار برسد و جزو 20 کشور دنیا باشد، البته این شبیه به آرزو است.
راهکار
عدالتیان ادامه داد: تولید، صادرات و مصرف نفت و گاز در کشور زیر قدرت تولید بوده درحالیکه ظرفیت تولید 4 میلیون بشکه در روز وجود داشت. بسیاری از صنایع کشورمان هم زیر ظرفیت خود تولید دارند، احیای این ظرفیتهای خالی میتواند منجر به رشد اقتصادی شوند. اول باید گشایشی ایجاد شود و تقاضا افزایش پیدا کند تا سرمایهگذاری افزایش یابد. دوم اینکه قدرت خرید مصرفکننده داخلی در حال کاهش است. اگر درنتیجه سرمایهگذاری تولید افزایش پیدا کند درحالیکه قدرت خرید کاهش پیداکرده، این روند متوقف و کمکی به رشد اقتصاد نمیکند.
وی تأکید کرد: رشد 4 درصدی اقتصاد در سال جاری علامت محسوسی ندارد زیرا اقتصاد در شرایط کرونا و تحریمها، کوچک شد و در دوران پسا کرونا تا حدودی این وضعیت جبران شد اما علائم تورم و کاهش قدرت خرید در اقتصاد مهم هستند، زیرا این علائم نشاندهنده رکود هستند تا رشد اقتصادی. اگر دولت میخواهد برنامههای اقتصادی محقق شود باید فضا و بستر آن را مهیا کند تا برای مردم هم تغییرات محسوس باشد وگرنه نرخ 7، 8 یا 4 درصد تفاوتی نخواهد داشت.
بازار مسکن در رکود
کیانوش گودرزی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران در خصوص وضعیت خرید و فروش ملک در تهران به اقتصاد آنلاین گفت: بازار مسکن در حالت رکود است. وقتی بازار مسکن وارد فاز رکود میشود، اگر اتفاق خاصی رخ ندهد و محرکهایی وجود نداشته باشد که بازار مجدد به رکود برود، یک سال طول میکشد تا بازار مسکن خودش را بازیابی کند و به روال عادی بازگردد.
وی ادامه داد: به دلیل فعالیت یک عده سودجو که منافع شخصی خودشان را دنبال میکنند، از اردیبهشت تا مرداد یک بحران مسکن اتفاق میافتد؛ اما اکنون فصل نقل و انتقالات گذشته و همه ساکن شدهاند.