ستاره صبح - ناصرالدین قاضی زاده: مراسم نکوداشت سیدحسن امین با حضور چهرههای ادب و قلم، علم و فلسفه و حقوق هفته گذشته در تالار فردوسی خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار شد.
اولین سخنران این برنامه، پرفسور داریوش فرهود پدر علم ژنتیک ایران بود. وی با اشاره به جامعیت علمی و هویت حکمی و فلسفی پرفسور امین گفت: یکی از ویژگیهای جوامع پیشرفته وموفق، با توجه به جایگاه دانشمندان در اداره کشور و حکمرانی مشخص میشود و اگر مسئولین در شیوه حکمرانی به نقش آفرینی حکیمان توجه و اهتمام کنند و حکیم را در قلمرو سیاست ورزی، بر صدر نشانند، بخش زیادی از آسیبها مرتفع خواهد شد.
توجه به حوزه تمدنی ایرانی و اسلامی
مصطفی ملکیان، فیلسوف و پژوهشگر در این مراسم گفت: من در تمام دورانی که در محضر حسن امین بودم، بدون اغراق کسب فیض کردم و او با تولید و توزیع آثار خودش همواره الهام بخش بسیاری از دانشجویان و عاشقان بحث وفحص بوده است. احاطه علمی امین بر معارف ادبی، تاریخی، فلسفی و حقوقی بر کسی پوشیده نیست و کتمان شهادت بر فضائل او در علوم و معارف انسانی، به هیچ رو جایز نیست.
ملکیان خاطر نشان کرد: یکی از ویژگیهای مهم امین به تعلق خاطر او به ایران و حوزه تمدنی و سنتهای فرهنگی ایرانی و اسلامی شناخته میشود؛ به طوری که هرچند که آقای امین بخشی از زندگی و حتی آثار خودش را در مورد جهان غربی نوشته است، ولی هیچ گاه تمرکز خودش را از میراث علمی و فرهنگی ایران بر نداشته و مهمترین فعالیتهای او در مقولات حوزه تمدنی ایرانی و اسلامی ثبت شده است.
بازگشت به میهن
نادر کریمیان سردشتی در ادامه مراسم گفت: سید حسن امین در طول حیات علمی خودش آثار فراوانی برجا گذاشته که مورد استفاده پژوهشگران و دانشجویان میباشد. وی افزود: با آنکه پرفسور امین در غرب زندگی کرده است و در آنجا تحصیل و تدریس کرده، ولی شیفته فرهنگ غرب نشد و در اوج شکوفایی به مام میهن بازگشت.
نوشتن از فرهنگ ایران زمین
صفی اله ملکی استاد جامعه شناسی دانشگاه تهران با اشاره به جایگاه رفیع علمی و فرهنگی حسن امین گفت: جامعه علمی ایران در سالهای گذشته چهرههای زیادی داشته است که به دلایل گوناگونی از ایران مهاجرت کردند و اگر این روند بازنگری نشود، جامعه دانشگاهی آسیب بیشتری خواهد دید. وی تصریح کرد: امین از جمله کسانی است که برای بازگشت به ایران و نوشتن از فرهنگ ایران زمین، تردیدی نکرد و این ویژگی باید به نحوی در مجامع علمی و مبلمان شهری به اسم این استاد ثبت و تقدیر شود.
انتقال میراث علمی به نسل بعد
در پایان این مراسم، امین گفت: روند زندگی اهالی علم و فرهنگ چالشها و سختیهای خودش را دارد و آنان که امروز این همایش فرهنگی را رقم زدند، بیشتر از آنکه یک فرد متعین به زمان و مکان و فرهنگ خاصی را در نظر داشته باشند، جایگاه علم وفرهنگ را پاس داشتهاند. وی با اشاره به بخشی از میراث علمی و انتشار کتابهایش در زمینههای گوناگون علوم انسانی گفت: بنده از جهاتی خوش اقبال بودم که معارفی را که آموختهام را به نسلهای بعدی انتقال دهم. زیرا حفظ و انتقال میراث علمی پیشینیان سرمشقی برای دانایی و تحول زندگی نسلهای بعدی است. وی افزود: بنده حتی امروز را به کوشش فکری و فرهنگی مشغول بودم و هنگامی که در مسیر مترو مشغول نوشتن بودم از مسیر ایستگاه خودم عبور کردم، ولی این حادثه هم خیریتی داشت. زیرا در مترو با یکی از دانشجویان و علاقمندانی که با خواندن آثار قلمی من، زندگیاش متحول شد و امروز مسئول انتشارات کانون وکلای دادگستری مرکز است. روبرو شدم و ایشان این حادثه شیرین را در ویدیو در همان ایستگاه مترو ضبط کرد که منتشر شد و این تصادف شیرین، در روز تولدم برایم یک هدیه بزرگ پیش بینی نشده بود که بدانم زحمات من بی تأثیر نبوده و چنین استعدادهایی با تأثیرپذیری از آثار من از قوه به فعلیت رسیده. امین در پایان سخنان خود اظهار امیدواری کرد که جایگاه علم و فرهنگ در کشور بیشتر از گذشته، بین شهروندان و متولیان امور حفظ شود.