100 میلیارد دلار یارانه پنهان در سال پرداخت میشود
ایران صاحب ۹ درصد ذخایر نفت و ۱۷ درصد ذخایر گاز جهان است
آزادسازی قیمتها
داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه ستاد بودجه 1403 گفت: یارانه پنهان در اقتصاد به سالانه 100 میلیارد دلار میرسد. اگر ۲۰ درصد از این رقم در سال آینده از طریق صرفهجویی و با رویکرد افزایش رضایتمندی عمومی، کاهش یابد؛ منابع قابلتوجه برای پرداخت به خانوارهای ایرانی آزاد میشود.
معاون رئیسجمهور افزود: اگر دولت بتواند در چارچوب اصلاح هدفمند یارانهها اقدام کند و مردم نیز تأثیر یارانه مستقیم را در زندگی خود احساس کنند، همراهی خوبی برای آزادسازی برخی قیمتها خواهد شد که در این صورت، دولت نیز خواهد توانست از محل صرفهجویی و بهینهسازی، منابع ارزی کسب کند و برای افزایش رفاه عمومی به کار گیرد.
افزایش 13 درصدی مصرف بنزین
استاد دانشگاه صنعتی گفت: در ۶ ماه اول سال جاری متوسط مصرف بنزین ۱۱۶ میلیون لیتر در روز و ظرفیت تولید ۱۱۵ میلیون لیتر در روز است و مشکل این است که مصرف روزانه ۱۳.۵ درصد نسبت به دوره مشابه پارسال افزایشیافته است. هاشم اورعی در گفتوگو با ایلنا بابیان اینکه طی ۲۰ سال گذشته کل انرژی تجدید پذیر در کشور ۱۰۸۰ مگاوات و از این میزان انرژی بادی تنها ۳۰۰ مگاوات است، گفت: اگر این روش ادامه پیدا کند ما باید احداث نیروگاههای تجدید پذیر را متوقف و تعطیل کنیم چون اقتصادی نیست.
ضرورت تولید انرژی تجدیدپذیرها
اورعی می گوید: ادعا شده که تا پیک سال آینده ۴۵۰۰ مگاوات باید به ظرفیت انرژی تجدید پذیر اضافه شود اما واقعیت این است که این کار نشدنی است. وزارت نیرو عنوان کرده که ۱۰ هزار مگاوات برق تجدید پذیر خواهیم داشت و شورای عالی انرژی ۲۰ هزار مگاوات به آن اضافه کرده، اما از زمان طرح این برنامه تنها ۲ درصد اجراشده است.
مصرف انرژی منهای
رشد ناخالص ملی
استاد دانشگاه صنعتی گفت: در برنامه هفتم عنوانشده باید ۸ درصد رشد اقتصادی سالانه داشته باشیم. سهم بخش صنعت ۸.۵ درصد و ۲۳ درصد صادرات غیرنفتی هر سال باید رشد داشته باشد اما پرسش این که یارانه دادهشده، صنعت انرژی را میبلعد، از کجا قرار است نیازش تأمین شود؟ کشور اکنون در بخشهای انرژی در زمانهای خاص نا ترازی دارد. متوسط مصرف بنزین در ۶ ماه اول سال جاری ۱۱۶ میلیون لیتر در روز و ظرفیت تولید ۱۱۵ میلیون لیتر در روز است. اما جی دی پی رشد نکرده است.
اصلاح الگوی مصرف
اورعی بابیان اینکه ما باید برنامه ۵ ساله کنار بگذاریم چون پیششرط توسعه در کشور فراهم نیست، گفت: در مصرف حاملهای انرژی با رشد فزاینده مواجهیم و با وجود تأکیدات در سیاستهای ابلاغی مبنی بر اصلاح الگوی مصرف ازجمله کاهش مصرف انرژی به میزان ۵۰ درصد تا پایان برنامه ششم؛ شاهد آنیم که در همه ابعاد حرکت در خلاف جهت موردنظر بوده است.
انرژی کالای سیاسی
اورعی اظهار داشت: در حال حاضر طبق اعلام آژانس بینالمللی انرژی ۴۶ درصد از کل یارانه پرداختی در بخش انرژی در جهان متعلق به ایران است. افزایش مصرف حاملهای انرژی کار را به جایی رسانده که طبق پیشبینی کارشناسان به دلیل کاهش فشار از سال ۱۴۰۴ هر سال معادل یکفاز پارس جنوبی را از دست خواهیم داد. اکنون شاهد تبدیل انرژی از کالای اقتصادی به کالای سیاسی هستیم. متأسفانه دولتها با مقصر شناختن مردم و دولتهای قبل به دنبال پاک کردن صورت مسئله بوده و بر دلالی انرژی اصرار میورزند.
تجدیدپذیرها
این کارشناس انرژی گفت: کشور ما ۹ درصد ذخایر نفت و ۱۷ درصد ذخایر گاز جهان را دارد. ۹۰ درصد تولید برق کشور به گاز نیاز دارد که هرروز تولید آن در حال افت است. این در حالی است که انرژی تجدید پذیر را به فراموشی سپردهایم بنابراین با این وضعیت باید گفت که ابر چالش انرژی کشور در حال وقوع است.