چین اعلام کرد که از ۱۰ آوریل تعرفههای متقابل ۳۴ درصدی بر تمامی کالاهای وارداتی از آمریکا اعمال خواهد کرد. این اقدام در راستای تحقق وعده مقابلهبهمثل پس از تشدید جنگ تجاری جهانی توسط رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، صورت میگیرد.به گزارش سرویس ترجمه شفقنا به نقل از سیانان، ترامپ روز چهارشنبه تعرفههای اضافی ۳۴ درصدی بر تمام کالاهای چینی وارداتی به آمریکا را اعلام کرد؛ اقدامی که میتواند به بازتعریف جدی روابط و تشدید تنشهای تجاری بین دو اقتصاد بزرگ جهان منجر شود.
کمیسیون تعرفههای دولتی چین در بیانیهای که این اقدام تلافیجویانه را اعلام کرد، گفت: اقدام آمریکا با قواعد تجارت بینالملل سازگار نیست، به حقوق مشروع چین آسیب جدی وارد میکند و نمونه بارز رفتار یکجانبه و زورگویانه است.ترامپ از زمان بازگشت به قدرت در ژانویه و پیش از اعلامیه جدید، دو مرحله تعرفه اضافی ۱۰ درصدی بر تمام کالاهای وارداتی از چین وضع کرده بود که به گفته کاخ سفید، برای جلوگیری از ورود فنتانیل غیرقانونی از چین به آمریکا ضروری بود. با احتساب تعرفههای قبلی، این به معنای آن است که کالاهای چینی وارداتی به آمریکا عملاً مشمول تعرفههایی بالغ بر ۵۴ درصد خواهند شد.
پاسخ چین به آخرین دور تعرفههای آمریکا گستردهتر از اقدامات تلافیجویانه قبلی این کشور است. پکن در واکنش به تعرفههای پیشین بهسرعت اما با رویکردی میانهرو عمل کرده و تعرفههای متقابلی را بر واردات هدفمند از آمریکا از جمله محصولات کشاورزی و سوخت اعمال کرده بود — ضمن آنکه علیه برخی شرکتهای آمریکایی اقدام و کنترلهای صادراتی را تشدید کرده بود.
تعرفههای جدید بر کالاهای چینی بالاتر از حد انتظار بسیاری از تحلیلگران است و میتواند پس از دههها وابستگی متقابل، روابط و حجم تجارت حدود نیم تریلیون دلاری بین دو اقتصاد را به کلی دگرگون کند.
به عنوان بخشی از اقدامات تلافیجویانه که روز جمعه اعلام شد، این کشور همچنین ۱۱ شرکت آمریکایی از جمله تولیدکنندگان پهپاد را به «فهرست نهادهای غیرقابل اعتماد» اضافه کرد و برای ۱۶ شرکت آمریکایی محدودیتهای صادراتی اعمال کرد تا از صادرات کالاهای دو منظوره چینی به آنها جلوگیری شود.
وزارت بازرگانی چین نیز تحقیقات ضد دامپینگ درباره لولههای اشعه ایکس سیتی پزشکی وارداتی از آمریکا و هند را اعلام کرد.علاوه بر این، پکن محدودیتهای صادراتی برای هفت نوع ماده معدنی کمیاب به آمریکا از جمله ساماریوم، گادولینیوم و تربیم را اعمال کرد.
پس از اعلام اقدام تلافیجویانه چین، شاخصهای سهام آمریکا روز جمعه سقوط شدیدی را تجربه کردند. شاخص داو جونز ۱۰۰۰ واحد (۲.۳ درصد) کاهش یافت. شاخص S&P ۵۰۰ نیز ۲.۴ درصد افت کرد و شاخص نزدک نیز ۲.۷ درصد سقوط کرد. سهام اروپا و بریتانیا نیز روز جمعه بیش از ۳ درصد افت کردند و بدترین عملکرد سالانه خود را ثبت نمودند.
بازارهای معاملاتی روزهای اخیر به شدت تحت فشار بودهاند. روز پنجشنبه شاخص داو بیش از ۱۶۰۰ واحد (نزدیک به ۴ درصد) سقوط کرد. شاخص S&P ۵۰۰ تقریباً ۵ درصد و نزدیک به ۶ درصد افت داشت. هر یک از شاخصهای اصلی آمریکا بدترین عملکرد خود را از زمان همهگیری کووید ثبت کردند.
مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز جمعه پذیرفت که «بازارها در حال سقوط هستند» اما ادعا کرد که «بازارها خود را تنظیم خواهند کرد.»
او در نشست وزرای خارجه ناتو در بروکسل به خبرنگاران گفت: کسبوکارهای سراسر جهان، از جمله در حوزه تجارت بینالملل، فقط باید از قواعد مطلع باشند. وقتی قواعد را بدانند، خود را با آنها تطبیق میدهند.
ترامپ نیز ادعا کرد چین در واکنش به تعرفههای تجاری او «دچار وحشت شد».
ترامپ در پستی در شبکه اجتماعی تروث سوشال نوشت: چین بازی را اشتباه انجام داد، آنها وحشت کردند — این تنها کاری است که نمیتوانند از پس آن برآیند.
اکنون چالشهای پیش روی شرکتهایی که زنجیره تأمین آنها در چین قرار دارد، چند برابر شده است. این شرکتها نه تنها با تعرفههای غیرمنتظره بالا بر کالاهای چینی دست و پنجه نرم میکنند، بلکه به دلیل تعرفههای گسترده ترامپ بر سایر کشورهای آسیایی نیز مشکلاتی دارند.
اعمال این تعرفهها در شرایط دشوار کاهش رشد اقتصادی چین صورت میگیرد. مقامات چینی در هفتههای اخیر تلاشها برای تحریک مصرف داخلی ضعیف را افزایش دادهاند تا برای گسترش جنگ تجاری آماده شوند.