ستاره صبح، فائزه صدر: اوایل سال جاری میلادی و پس از آتش بس غزه، یمنیها حملات خود به اسرائیل را متوقف کردند و از صلح استقبال کردند. تا اینکه اسرائیل اسفند گذشته مسیر ارسال کمک به غزه را مسدود کرد و به دنبال آن تنش در باریکه غزه بالا گرفت. در دو ماه اخیر و پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ آمریکا در حمایت از اسرائیل کارزار نظامی شدیدی علیه حوثیها به اجرا درآورد. برخی از تحلیلگران یمن را برگی از مذاکرات ایران و آمریکا میدانند و سرنوشت این درگیریها را در نتیجه مذاکرات تعیین کننده ارزیابی کردهاند.
ستاره صبح در گفتوگو با میر قاسم مومنی، استاد دانشگاه و تحلیلگر سیاسی به بررسی این موضوع پرداخته که در ادامه میخوانید:
پس از 7 اکتبر 2023 این گروه در حمایت از غزه و مقابله با اسرائیل تردید نکرد. آنها اخیرا اعلام کردند که از اواخر اردیبهشت اجازه عبور نفتکش های آمریکایی از تنگه باب المندب به سمت دریای سرخ را نخواهند داد. یقینا این رویکرد یمنیها تا زمان توقف حملات اسرائیل و رفع محاصره غزه ادامه خواهد داشت.
وی گفت: یمنیها به عمق مواضع اسرائیل نفوذ کردهاند هدف قرار دادن فرودگاه بن گوریون برای حوثیها یک پیروزی است. از نظر امنیتی، حمله به یکی از محافظت شده ترین بخشها در اسرائیل است. با روحیهای که حوثیها دارند و هدفی که برای خود تعیین کردهاند تا رفع تنش از غزه به حملاتشان ادامه خواهند داشت.
این استاد دانشگاه رفتار حوثیها در قبال آمریکا و اسرائیل را برگرفته از روحیه مبارز آنها میداند، مومنی گفت: شاید روحیه مبارزه با اسرائیل در حوثی های یمن برگرفته از انقلاب اسلامی باشد ولی مبارزه آنها با اسرائیل در این مرحله ایده و برنامه ریزی داخلی این گروه است. ایران نیز بارها اعلام کرده حوثیها به طور مستقل برنامه ها و سیاست های خود در قبال اسرائیل و آمریکا را طرح ریزی و اجرا میکنند.
وی افزود: در شرایط ویژه منطقه که عموم کشور های منطقه خواهان برقراری ثبات و آرامش در خاورمیانه هستند و همچنین در دورهای که مذاکرات ایران و آمریکا در جریان است بعید به نظر میرسد که جمهوری اسلامی خود را به عنوان حامی نظامی یمنیها معرفی کند.
این کارشناس سیاست خارجی در رابطه با دستیابی حوثیها به فناوری ساخت موشک هایپرسونیک افزود: حوثیها اعلام کردهاند موشک هایپرسونیک را که برای اولین بار مورد استفاده قرار دادهاند در داخل ساخته اند. اصابت این موشک به موضعی در اطراف فرودگاه بن گوریون در نزدیکی تل آویو اگر چه فضای خاورمیانه را ملتهب کرده اما بیشترین تأثیر خود را در جریان مذاکرات میان ایران و آمریکا نشان خواهد داد چرا که پذیرش توانایی یمنیها در ساخت موشک برای آمریکا دشوار است. دولت آمریکا به استقلال عمل حوثیها باور ندارد و ایران را مسئول عملکرد حوثیها میدانند.
میر قاسم مومنی در پایان سخنان خود گفت: این پرسش که چطور یمنیها موشک هایپرسونیک ساختهاند چنان جدی است که تمام پرسش ها درباره عدم توانایی اسرائیل در ردگیری این حمله را به حاشیه برده است. اما این سؤال مهمی است که چطور دو سامانه ضد موشکی پیکان و تاد اسرائیل موفق به ردگیری موشک حوثی ها نشده است؟