ستاره صبح، فائزه صدر: بازار سرمایه رنگ خون گرفته و برتری فروشندگان مشهود است؛ به طوری که سفارش های فروش به اعداد سنگینی رسیده است. در مقابل ارزش سفارش های خرید قابل توجه نیست. بسیاری از فعالین بازار نگران دارایی خود هستند و با خروجی شتابزده از بورس و حرکت به سمت بازار های موازی از جمله طلا، سکه و ارز قصد دارند ارزش پول خود را حفظ کنند. ستاره صبح در گفتوگو با سعید کرداری، کارشناس ارشد بازار سرمایه به بررسی وضعیت این روز های بورس تهران پرداخته که در ادامه میخوانید:
سعید کرداری در ابتدای گفتوگو با اشاره به تأثیر جنگ 12 روزه بر بازار سرمایه گفت: وقتی در فضای سیاسی و امنیتی شاهد نااطمینانی هستیم، بازارها واکنش منفی نشان میدهند. مردم در این شرایط به سمت بازار های امن میروند چون فروش شرکتها در شرایط جنگی مختل خواهد شد، کارخانهها تعطیل میشوند و صنایع زیان ده هستند، بعلاوه اینکه جنگ تخریب هم دارد.
وی افزود: هر کسی پولی دارد میخواهد نقد کند و به طرف دارایی های امن برود. از این رو بورس چنان افت میکند که گویی حمله به بازار سهام، سرمایهگذاری و شرکتها رخ داده است. طلا محبوب ترین دارایی امن در دنیا است ولی در ایران ارز هم در میان دارایی های امن پیشتاز است.
کرداری ضمن یادآور شدن ملاحضات سرمایه در مواجهه با تنش نظامی گفت: وقتی جنگ روسیه و اوکراین شروع شد، تمام بازار های مالی سقوط را تجربه کردند. بازار ایران هم مستثنی نبود و افت داشت. در هفته های گذشته جنگ در خاک ایران رخ داده بود پس افت بازار سرمایه طبیعی است.
وی در این رابطه افزود: جنگ و تنش سیاسی بازار را به نقطه ریزش میرساند. وقتی کرونا شایع شد رکود با بازارها همین کار را کرد و شاخصها 20 تا 30 درصد ریختند. امروز که حملات متوقف شده باید بازارها را باز کرد تا کسانی که میخواهند بفروشند اقدام کنند.
کرداری گفت: جنگ در بازار اثر میگذارد و نمیتوان گفت به هر طریقی باید با ظهور اثر مخرب جنگ در بازار مقابله کنیم! اگر اتفاق مثبتی میافتاد تأثیر آن موضوع را هم در بازار داشتیم و صف های خرید را میدیدیم. نمیتوان کاری کرد تا بازار همیشه مثبت باشد. کسی که وارد بازار سهام میشود باید بداند ریسک این بازار بالا و طبیعی است.
این تحلیلگر بازار سرمایه با تصمیم دولت نسبت به تعطیلی بورس در دوران جنگ موافق است. وی در این رابطه گفت: برعکس تصور بسیاری از منتقدان، تعطیلی بازار سرمایه در روزهای جنگ کاری است که در دنیا رواج دارد. امروز بازار باز شده تا قیمت سهام به نقطه تعادلی برسد. بازار را نمیتوان دستکاری کرد بلکه بازار باید با خرید و فروش نقطه تعادل اش را پیدا کند.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: ضرر و سود جزو ذات بازار سهام است. وقتی بازار به سود دهی میرسد بسیاری از بازار های دیگر را جا میگذارد و رشد و بازدهی بالایی نشان میدهد. آموزش قبل از ورود به بازار ضروری است سرمایهگذار باید با ریسک های ژئوپولتیک، ریسک سیاسی و اقتصادی و... آشنا باشد.
سعید کرداری در پایان گفتوگو متذکر شد: کسانی که کار تحلیل و آنالیز بازار و سرمایهگذاری را انجام میدهند این بخش را مد نظر قرار میدهند. ورود و خروج به بازار سهام نباید تابع احساس و هیجان باشد، پشت این فعالیت اقتصادی علمی نهفته است.